Op 75-jarige leeftijd is Klaas Bieze overleden, een van de pioniers van natuur- en milieubescherming in Noord-Nederland. Vanaf de jaren zestig wist hij als geen ander hoe hij zich moest opstellen tegen milieuvervuiling en was hij de gifspeurder bij uitstek.

Bieze was jarenlang politieman geweest, in Groningen maar ook in het beroemde bureau Warmoesstraat in Amsterdam. Toen hij nog bij de gemeentepolitie werkzaam was, werd hij al geconfronteerd met de nadelige effecten van de chemische industrie. ‘Het begon’, zo vertelt hij in een interview in Noorderbreedte, ‘met een viswedstrijd van de politie in Weiwerd, toen nog een aantrekkelijk dorpje bij Delfzijl.’ Bieze hoorde van de mensen die door de industrie uitbreiding moesten verdwijnen, hartverscheurende verhalen. ‘Mensen werkten daar vroeger lekker op het open land achter de dampende kont van het paard, en tegen de horizon was altijd de dijk en frisse lucht. Met de industrie kwam veel stank en rook en horizonvervuiling. Er werd een spelletje gespeeld met deze mensen. Van de ene op de andere …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden