De Dienst Landelijke Gebied is als dienst van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij verantwoordelijk voor de ontwikkeling en het beheer van de landelijke gebieden in Nederland. De landinrichtingen kwamen tot voor kort met grootschalige, wettelijke herinrichtingen tot stand, maar de vraag naar flexibelere oplossingen resulteerde in Groningen en Drenthe in een tweetal kleinschalige en slagvaardige instrumenten: Landinrichting op Drentse Maat en Skippy.

Zoals zo vaak was ook hier de wens de vader van de gedachte. ‘Vooral de provincies hadden behoefte aan snelle en flexibele instrumenten om een probleem in een gebied op te kunnen lossen’, vertelt Henk Zwaving, accountmanager van de Dienst Landelijk Gebied (DLG) in de provincie Drenthe. ‘Landinrichting zoals we het kennen via de wettelijke procedure, met alle rechtszekerheden die zijn ingebouwd, kost veel tijd. Het zijn projecten die tien jaar duren voordat ze afgerond zijn.’ Henk Kosters, adjunct hoofd van de DLG in de provincie Groningen, valt zijn collega bij: ‘De herinrichting van Roden-Norg bijvoorbeeld, is in 1997 formeel in uitvoering genomen en het duurt zeker tot 2010 voordat dat helemaal afgerond is.’

Kavelruil
In plaats van de omvangrijke inspraakprocedures en de wettelijke …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.