In de rubriek Courant geven Jan Bonjer hoofdredacteur van het Groninger Dagblad en de Drentse Courant, Wio Joustra, waarnemend hoofdredacteur van de Leeuwarder Courant en Geert-Jan Laan, hoofdredacteur van het Nieuwsblad van het Noorden hun visie op de ruimte en het gebruik daarvan in Noord-Nederland.

Sleutelwoorden, kernbegrippen, drogredenen. Je hebt ze in ieder landsdeel, in iedere samenlevingsvorm, in iedere organisatie. Bij ons op de redactie is ‘hebben we al gehad’ zo’n drogreden. Meestal klopt dat, want het leven en dus ook de journalistiek kent nauwelijks nieuwe onderwerpen. Het gaat altijd om de wisselende context. Die nieuwe context stelt nieuwe vragen en een goed journalist beantwoordt die.

Compensatie is zo’n sleutelwoord (in hedendaags jargon ‘buzz-word’) dat na een aantal jaren noordelijk leven als een bijna-religie begint over te komen. Compensatie voor achterblijvende werkgelegenheid, compensatie voor achterblijvende infrastructuur, compensatie voor teruglopende scheeps- en landbouw, kortom compensatie voor achterblijvende groei. Nou was compensatie als context me ge…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden