Noord-Nederland kent tientallen vreemde namen van dorpen en gehuchten. De bekendste zijn Doodstil, Hongerige Wolf, Drogeham, Sexbierum, Donderen en De Krim. Redacteuren van Noorderbreedte brengen in deze rubriek een bezoek aan minder bekende gehuchten met een bijzondere naam.

Het rolt zo lekker over de tong: Kolderwolde. Dit streekdorpje in zuidwest-Friesland bestaat uit een paar boerderijen, wat gezellige kleine huizen en een eeuwenoude dorpskroeg. Het heeft een inwonertal dat varieert tussen de zeventig en tachtig mensen. Een kerk ontbreekt in het geheel. Volgens de verhalen is er wel een geweest – zonder toren ? maar is hij tussen 1833 en 1845 afgebroken. Kolderwolde is zo klein dat je, voordat je door hebt dat je er bent, het alweer verlaten hebt en in het grotere dorp Oudega bent beland.

Ten noordwesten van Kolderwolde ligt de Groote Noordwolderpolder, een oud verveningsgebied. Deze laaggelegen veenpolder is zo goed als boomloos en bestaat uit sloten en weilanden. De polder lijkt alleen uit lucht te bestaan en eindigt aan de horizon in de uitgestrekte…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden