Op 7 januari j.l is cineast en fotograaf Johan van der Keuken op 62-jarige leeftijd overleden aan prostaatkanker. Van zijn ziekte heeft hij nooit een geheim gemaakt. Zijn laatste, indrukwekkende film De grote vakantie is een zeer boeiende verfilming van het geweldige probleem dat iemand heeft die zo'n ingrijpende en definitieve mededeling hoort.

Johan van der Keuken heb ik twee maal vrij intensief meegemaakt. De eerste keer was tijdens de opnamen van de film De Platte Jungle, die hij in opdracht van de Waddenvereniging maakte en in 1978 uitkwam. Een bijzondere documentaire, die bepaald geen natuurfilm was en een brede visie gaf met een sociaal-politieke dimensie.
De tweede keer was in 1988 en 1989, toen Johan de omslagen heeft gemaakt van Noorderbreedte. Daarmee zette hij de trend in dat elke twee jaar de vormgeving van de covers totaal veranderd wordt, een beleid dat de redactie tot op heden heeft gevolgd. In een interview in Noorderbreedte 1988-2 vertelt Johan dat ‘de fotografie van de omslagen van Noorderbreedte prachtig aansloot op De Platte Jungle.’ Een aantal dagen doorkruisten we de vele landschappen van Friesland, Groni…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden