Buiten het theater een man van weinig woorden. Of ligt het aan het tijdstip? Vermoeid zit Youp van 't Hek aan 't ontbijt in zijn hotel Groningen, na een eerste try-outavond in Winschoten van zijn oudejaarsconference. 'Ik slaap altijd in de stad, kun je tenminste een glas bier drinken. Ik moet er niet aan denken dat ik in Winschoten moet slapen.'

Toch is de stad Groningen een van de steden waar hij graag optreedt. Wat maakt Groningen favoriet? Ziet hij de verbinding tussen Stad en Ommeland? Wat zijn de indrukken van dit gebied als geheel en van het Noorden als apart landsdeel?

‘Hier in ’t Noorden is de stad Groningen bij mij absoluut favoriet, er valt veel te lachen ’s nachts op straat met studenten. Die hebben altijd veel te vragen over het leven. Dat overkomt mijzelf ook, veel te vragen over het leven. En ik speel heel graag in de schouwburg van Groningen.’
‘Maar denk nu niet dat ik Groningen ga verheerlijken, ook hier zie je de files verschijnen. Ik woon in Amsterdam, aan de grachtengordel, maar ik heb ook een huisje buiten. Voor de rust, maar een stadsmens blijf ik.’

Halve intellectuelen
Youp van ’t Hek sombert wat over …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden