Onder de indruk van de Nederlandse terpopgravingen en naar het voorbeeld van het Biologisch-Archeologisch Instituut uit Groningen is in 1938 de Provinzialstelle für Marschen- und Wurtenforschung opgericht in het Landesmuseum Hannover. Uit dit instituut is het Institut für historische Küstenforschung (NIhK) in Wilhelmshaven voortgekomen, dat onderzoek doet naar de geschiedenis van landschap en kolonisatie van het kustgebied in Niedersachsen. Directeur van dit onderzoeksinstituut was tot 1973 de geograaf Werner Haarnagel. Onder zijn verantwoording, en die van zijn opvolger Peter Schmid, is de terp Feddersen Wierde ten noorden van Bremerhaven opgegraven. In Schleswig-Holstein is in 1938 een afdeling Marschen- und Wurtenforschung opgericht bij de Provinzialstelle für vor- und frühgeschichtl…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts 43,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.