In het Groninger Museum doet Peter Greenaway de tijden van de Middeleeuwen herleven met de tentoonstelling Hel en Hemel de Middeleeuwen van het Noorden. Hij laat zien en beleven hoe alles in de Middeleeuwen was gericht op het hiernamaals terwijl men anderzijds de dood probeerde te ontsnappen in het gevecht tegen het water en tal van ziekten.

‘This is all man made landscape’, verzucht filmregisseur Peter Greenaway wanneer we van de stad Groningen richting Zoutkamp rijden door dat kenmerkende landschap van Noordwest-Groningen.
Slaperdijken die herinneren hoe telkens weer een nieuw stuk land op de zee werd gewonnen, kleine dorpen op terpen en een eindeloze, lage horizon. Peter Greenaway houdt van het Groninger landschap en wil het verhaal over het ontstaan van dat gebied en haar bewoners vertellen.

Seks, geboorte, dood
Seks, geboorte en dood zijn thema’s die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en altijd in het werk van Greenaway terugkeren, in zijn films, opera’s en tentoonstellingen. Tien jaar geleden leerde ik Peter Greenaway kennen bij de filmproductie The making of Mozart. Het was een co-productie men met de componis…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden