De grote boerderij Vledderhof, met herenhuis, ligt in het gelijknamige landgoed ten noorden van Vledder. Een statig oprijlaan voert langs bossen en landschappelijk fraai gelegen cultuurlandpercelen met vennetjes naar de schitterend verbouwde boerderij van het architectenechtpaar Cor en Sibylle Kalfsbeek, die het gebouw met zes en een half hectare grond in 1998 kochten.

De grote boerderij Vledderhof, met herenhuis, ligt in het gelijknamige landgoed ten noorden van Vledder. Een statig oprijlaan voert langs bossen en landschappelijk fraai gelegen cultuurlandpercelen met vennetjes naar de schitterend verbouwde boerderij van het architectenechtpaar Cor en Sibylle Kalfsbeek, die het gebouw met zes en een half hectare grond in 1998 kochten.
Het gebouw was toen nog als boerderij in gebruik, maar er werd ook een tiental kamers verhuurd aan studenten van de tuinbouwschool in Frederiksoord. Het landgoed rond de boerderij is sinds 1974 eigendom van Het Drentse Landschap.

De Vledderhof dateert van 1834 en is in 1875 uitgebreid tot het huidige gebouw. Later zijn er verbouwingen en uitbreidingen gepleegd, zoals een wagenloods, een veeschuur, een stookhut en een aanbouw aan de westzijde van het woonhuis. De eerste eigenaar was S.J. van Roijen, burgemeester van Vledder; daarna heeft een aantal generaties Van Roijen het landgoed en het huis in hun bezit gehad.

Het echtpaar Kalfsbeek heeft het uitgeleefde pand zeer fraai verbouwd. Cor Kalfsbeek: ‘We willen hedendaags wonen met respect voor het verleden. In het woonhuis zijn op de bovenste verdieping twee kantoren ingericht, een voor Sibylle en een voor mij. De schuur is niet in gebruik, maar we willen op termijn dieren in en rond de boerderij. We zitten hier omdat we natuurmensen zijn. Hoewel Sibylle sterk op de stad georiënteerd is, wilde ze hier graag wonen. Je ziet hier geen stads- en dorpsuitbreidingen en hoort geen lawaai van auto’s. Je hebt hier pure stilte. Veel vrienden van ons vinden het prachtig, maar willen hier absoluut niet wonen.’

Het pand heeft een hoge monumentale waarde en verdient het als rijksmonument te worden aangewezen.

Trefwoorden