Noord-Nederland kent tientallen vreemde namen van dorpen en gehuchten. De bekendste zijn Doodstil, Hongerige Wolf, Drogeham, Sexbierum, Donderen en De Krim. Redacteuren van Noorderbreedte brengen in deze rubriek een bezoek aan minder bekende gehuchten met een bijzondere naam.

Het is zo ongeveer de eerste droge dag in lange tijd als ik eind april op een zaterdag door Drenthe reis op weg naar Kolderveense Bovenboer. Het kan niet op vandaag. Zelfs de zon schijnt.
Bij Beilen verlaat ik de A28 en rij via Lheebroek binnendoor naar Dwingeloo. Veel boerderijen. Rood-wit gekleurde linten zonderen de boerenerven af van de buitenwereld. Bakken met ontsmettingsmiddelen om het mond- en klauwzeervirus op afstand te houden. Op de fraaie brink in Dwingeloo is het nog rustig. Veel grote, oude eiken en daaronder een prachtige brandkoel. Nog even en dan ziet het er hier weer anders uit. Dan domineert opnieuw het toeristische autoblik. Vorige zomer was het nog erger dan anders. Toen bouwden middenstanders die Dwingeloo wilden promoten, een glazen huis boven die prachtige vijver…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.