Wie van het Groningse Winsum richting het Lauwersmeer rijdt, moet na een kilometer of twee afremmen voor de drie slingerende bochten van het voormalig kerkdorp Maarhuizen. De tweede bocht ligt er niet voor niets. De stapels kloostermoppen en houten balken langs de weg zijn stille getuigen van de verdwenen boerderij Sijboltsheerd. De eigenaar van het terrein, Henk van Halteren, heeft het plan om er een in het Noorden verdwenen boerderijvorm te herbouwen. De gemeente Winsum houdt het gebied liever open.

Toen Henk van Halteren in 1997 tijdens een veiling ‘mijn’ riep, wist hij niet precies waar hij aan begon. Zijn zoon keek hem aan en zei: ‘Ben jij nou hartstikke gek.’ ‘Op van de zenuwen was ik, maar ik wilde het stuk grond beslist hebben’, vertelt Van Halteren. Zo werd hij eigenaar van het in Maarhuizen gelegen terrein. Wie goed kijkt, kan in de blootgelegde fundamenten de contouren ontdekken van de Sijboltsheerd; een boerderij die hier tot de eind jaren zeventig stond: een kop-hals-rompboerderij. Van Halteren kijkt tevreden rond en zegt: ‘Het is al behoorlijk opgeruimd. Toen ik het terrein kocht, trof ik een puinhoop aan. Het was totaal overwoekerd met brandnetels en onkruid.’ Van Halterens doel was van meet af aan duidelijk: hij wilde er wonen.

Documentatie
Architect Jacob Veltman k…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.