Begin maart heb ik zowat alle kranten gehaald met enkele kritische kanttekeningen bij de belangrijkste historische aanname voor een groot genetisch onderzoek naar erfelijke afwijkingen onder inwoners van Fryslân.

Begin maart heb ik zowat alle kranten gehaald met enkele kritische kanttekeningen bij de belangrijkste historische aanname voor een groot genetisch onderzoek naar erfelijke afwijkingen onder inwoners van Fryslân. Die aanname is dat de bevolking van Noord-Nederland weinig ‘gemengd’ is en in hoofdzaak afstamt van mensen die reeds meer dan 1500 jaar geleden in dit gebied woonden. Omdat dit onderzoek aan de Rijskuniversiteit Groningen wordt uitgevoerd en ik toevallig een Fries ben, lieten de krantenkoppen zich al snel raden. Jawel, ‘Friezen en Groningers slaags over genenonderzoek’, kopte het Nieuwsblad van het Noorden; ‘Friezen en Groningers ruziën over genen’, vonden Trouw en het Friesch Dagblad. Omdat de bijdrage in het jaarboek van het aloude (sinds 1827) Fries Genootschap van Geschied-…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden