'Wat langzamer kleedde ik mij aan, en te half vijf trokken wij noordwaarts op om het vermaardste der Hunnebedden te bezichtigen. Na lang zoeken vonden wij het: het is inderdaad door de bijzondere grootte, schikking en menigte der steenen zeer opmerkenswaardig.'

We schrijven 1823. Jacob van Lennep trekt met zijn vriend door de Nederlandse provinciën en doet daarbij ook Drenthe aan. Het verslag van zijn reis is te boek gesteld in Nederland in den goeden ouden tijd. Ook toen verwonderden mensen, en niet alleen schrijver Jacob van Lennep, zich over de ‘vermaardste der Hunnebedden’. Het hunebed dat hij na lang zoeken vond, is het grootste van Nederland, en staat, sinds in 1918 de Groninger archeoloog Van Giffen alle hunebedden in Nederland genummerd heeft, te boek als D27.

We schrijven 2010. Het is een zonnige dag in de zomer. In open bussen laten drommen dagjesmensen zich vervoeren over de smalle wegen van het eens zo rustieke Borger naar het prehistorisch attractiepark, het Hunebedmuseum. Vol spanning kijken ze uit naar de onvergetelijke ervari…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden