De rubriek Meerverkenningen in het Noorden zijn ontdekkingstochten van landschapsdeskundige Edward Houting over de vele waterplassen die Noord-Nederland telt.

Een kikkergroen bootje met buitenboordmotor huur ik bij een kleine jachthaven in Steendam. De wat stugge eigenaar legt mij het gebruik van de buitenboordmotor uit. Op mijn verzoek krijg ik een peddel mee. Dan vaar ik de jachthaven uit. Vol gas naar de overkant van het meer richting Tetjehorn. Vanuit het noorden waait over het water een gezonde strontlucht. Door de noordwestenwind lopen aan de zuidoostkant van het meer de golven wat hoger op. Af en toe spat buiswater omhoog. Zo ben ik in mijn element. ‘Ain dei holt van ainzoamhaid’, dichtte de jonge onderwijzer Almoes uit Slochteren, ‘Goa din toch noar ît Schild tou, minsen.’ Waarvan acte.

Vermoedelijk stroomde het oude Schildmeer, oudtijds Het Skeld genaamd, in het verleden af naar de voormalige Fivelstroom. Het was een meer in een ho…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.