Even ten zuiden van Westerbork ligt Witteveen, een dorp met zeshonderd inwoners dat onlangs zijn 75-jarig bestaan vierde. Wie er nu komt, ziet een dorp in het groen, omringd door een agrarisch gebied en grenzend aan een fraai wandelbos.

De geschiedenis van het dorp Witteveen begint in 1924. Het is de periode dat de werkgelegenheid in de vervening bij Emmen snel terugloopt. Limburgse steenkool verdringt in korte tijd de turf als brandstof, met als gevolg werkloosheid en armoede onder de veenarbeiders. In die tijd bestaan grote delen van Drenthe uit woeste grond: uitgestrekte heides en zandverstuivingen, met hier en daar een veenplas. ‘Vanaf deze plek kon je zeven tot tien kilometer ver kijken over het open veld. Misschien zag je ergens in de verte de scheper met zijn kudde’, vertelt Roelof Derks. Hij was wethouder van de gemeente Westerbork, inmiddels met Beilen en Smilde opgegaan in de nieuwe gemeente Midden-Drenthe. Het was inderdaad zoals het lied uit die tijd beschrijft: ‘Wild, woest en ledig was het Witteveen, slec…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden