Onlangs kocht ik op een boekenmarkt de verzameling van 33 door Thijs Wolzak voor NRC Handelsblad gemaakte foto's van directievertrekken.

Aan zijn kamer herkent men de directeur. Dit is natuurlijk een gemeenplaats. Een open deur, zo u wilt, maar het is toch waar. Onlangs kocht ik op een boekenmarkt de verzameling van 33 door Thijs Wolzak voor NRC Handelsblad gemaakte foto’s van directievertrekken. De serie zal begin jaren negentig in de NRC hebben gestaan. Het boek dateert uit 1992. Er is nog nauwelijks een pc te zien in de rijk geschakeerde directievertrekken. We zien ook uiterst luxueuze kamers met glimmende tafels, stijlvolle stoelen en een indrukwekkende lambrisering. Het verschil met de vergaderruimtes van de bestuurderen van de Verenigde Oostindische Compagnie is eigenlijk niet zo groot. De kamers stralen ook macht en invloed uit.
Maar dan is er ineens de kamer van drs. Liesbeth Brandt Corstius, toen directeur van h…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden