Ideeën hebben is één ding, ze ook nog uitvoeren een ander. Bij de meesten blijft het bij het eerste. Zo niet bij Peter Karstkarel. Bij deze Friese kunsthistoricus en schrijver schieten de meest fantastische plannen en ideeën door het hoofd en hij aarzelt niet ze te realiseren. Om maar wat voorbeelden te noemen: een concert voor zangvogels, een opmerkelijke Elfstedengids, het Kloosterpad. Daarnaast vloeiden uit zijn pen vele boeken en teksten over de Friese cultuur.

Karstkarel (1945) is ook de bedenker van de Slachtemarathon, een zowel sportieve als culturele marathon in het kader van de Simmer 2000, die op 8 juli 2000 door zo’n tienduizend mensen is gerend, gelopen, geslenterd en gewankeld. Hij heeft er mede de Zilveren Anjer voor opgespeld gekregen. Inmiddels is er een boek over verschenen, dat hij samen met bioloog Ultsje Hosper en historicus Siem van der Woude schreef. ‘Altijd is er een vonk. Die ga je onderzoeken. Ik ben een vechter, een aanhouder, als er kansen zijn tenminste.’ Het boek De Slachte is meer dan een verslag van die ene dag in juli 2000. Het bevat een schat aan informatie over de geschiedenis, de dorpen rondom de dijk, de natuur en het landschap, en honderden prachtige foto’s.

Ideeënman
Een volksfeest werd het, de Slachtemarath…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.