De redactie leek het allereerst een uitstekend idee om gedurende het jubileumjaar zes redacteuren in iedere aflevering een deel te laten beschrijven van Gaast tot aan Bourtange. En dat is gebeurd van 24 tot 28 september door Ellen Bourgonje van Radio Noord, Peter Zwerus van Radio Drenthe en Willem de Vries en Sjouke Lousma van Omrop Fryslân.

De 120 kilometer lange tocht begon ten zuiden van Gaast aan de IJsselmeerkust. Bij het startpunt had Chris Elsinga een groot spandoek van Noorderbreedte op een hek bevestigd. De bedoeling was dat de drie lopers de rode lijn van de 53ste breedtegraad die was aangebracht op de hun verstrekte topografische kaarten, zo veel mogelijk moesten volgen. Een afwijking van zo’n vijfhonderd meter aan weerszijden was toegestaan. In moeilijke situaties zoals brede kanalen en sloten en meren mochten hulpmiddelen worden ingeschakeld, die de lopers wel zelf moesten regelen. Dat gold ook voor het onderdak, want het dagelijks verstrekte bedrag ter waarde van 25 euro was daarvoor niet toereikend. De verslaggevers hadden de beschikking over een global position system en twee kompassen om zich te oriënteren….

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.