De stichting Het Drentse Landschap vond het goed dat WIA STEGEMAN een kunstwerk ging neerzetten in het weiland van de schapen.

Waarom voel je je prettig op een plek en ervaar je het als unheimisch op een andere plek? Welke zichtbare en onzichtbare krachten in de natuur bepalen waar ik mijn nederzetting zal neerzetten? Vroeger zochten mensen plaatsen op waar water en voedsel was. Of was er meer?

Er zijn van die magische plekken op aarde zoals Stonehenge en de Vikingburchten in Denemarken. Zijn er magische plekken in het landschap van het noorden van Nederland? Watkins (1855-1935) ontdekte dat megalitische bouwwerken en ook vroegchristelijke gebouwen op kaarsrechte lijnen in het landschap liggen. Leylijnen noemde hij ze . Wat zijn leylijnen? Zouden ze echt bestaan? Liggen hunebedden ook op zulke lijnen? Zou ik mijn nederzetting op een leycentrum kunnen neerzetten? Zou ik er iets van merken? Toen begon mijn zoek…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.