De stichting Het Drentse Landschap vond het goed dat WIA STEGEMAN een kunstwerk ging neerzetten in het weiland van de schapen.

Waarom voel je je prettig op een plek en ervaar je het als unheimisch op een andere plek? Welke zichtbare en onzichtbare krachten in de natuur bepalen waar ik mijn nederzetting zal neerzetten? Vroeger zochten mensen plaatsen op waar water en voedsel was. Of was er meer?

Er zijn van die magische plekken op aarde zoals Stonehenge en de Vikingburchten in Denemarken. Zijn er magische plekken in het landschap van het noorden van Nederland? Watkins (1855-1935) ontdekte dat megalitische bouwwerken en ook vroegchristelijke gebouwen op kaarsrechte lijnen in het landschap liggen. Leylijnen noemde hij ze . Wat zijn leylijnen? Zouden ze echt bestaan? Liggen hunebedden ook op zulke lijnen? Zou ik mijn nederzetting op een leycentrum kunnen neerzetten? Zou ik er iets van merken? Toen begon mijn zoektocht. Eerst Chris Zoet gebeld, een leylijnendeskundige. Hij wist een leycentrum in Drenthe. Ik vond het een prachtige plek, maar kreeg geen toestemming van de natuurorganisatie om er een kunstwerk te plaatsen vanwege de kwetsbaarheid van de natuur daar. Toen moest ik zelf op zoek en kwam bij het Hijkerveld terecht, vlakbij mijn woonplaats. Een weids en eenzaam heideveld, mooi en geheimzinnig. Zou dit zo’n magische plek zijn? De stichting Het Drentse Landschap vond het goed dat ik een kunstwerk ging neerzetten in het weiland van de schapen. Bertil Zoer van de stichting vertelde dat het Hijkerveld ook archeologisch interessant is. Of ik daar belangstelling voor had? Fantastisch! Het Hijkerveld is bewoond geweest van 11700 v. chr. tot het begin van onze jaartelling. Er zijn restanten van een prehistorische weg uit de Nieuwe Steentijd, er zijn wel 30 grafheuvels bij elkaar op 1 plek, er zijn overblijfselen van bewoning uit verschillende tijden en er zijn Celtic fields, en, en…….. Ik had mijn plek gevonden.

De locatie is te bereiken via de snelweg A28
Vanuit het noorden afslag Assen via de ringweg richting Hooghalen
Voorbij Hooghalen afslag Hijken langs het Oranjekanaal
De tweede brug rechts over (in Hijken)
De weg volgen na ongeveer 1 kilometer haakse bocht naar rechts
Vanuit het zuiden afslag Westerbork richting Westerbork
Eerste afslag na 200 meter, daarna richting Hooghalen
Linksaf richting Hijken langs het Oranjekanaal
De tweede brug rechts over (in Hijken)
De weg volgen na ongeveer 1 kilometer haakse bocht naar rechts