In dit artikel gaat het over bouwen in het landschap en de gevolgen daarvan voor het landschapsbeeld en uiteindelijk, wat doorgaans niet zonder spanning verloopt, de emotionele verwerking van het veranderend beeld. Aan de hand van de begrippenparen stroming en vertraging, scheiding en verweving, en duurzaamheid en tijdelijkheid wordt enig inzicht gegeven in het patroon van herhalingen aan ingrepen in het landschap.

‘Alles is al eens bedacht, weinig is verwoord. Alles is al eens gezegd, weinig is gehoord. Nieuwigheden zijn er immer voor wie doof is en onwijs. Voor wie weet dat nieuw ook oud is, is de t’rugblik het bewijs.’
Deze berijmde wijsheid die zich als een deuntje laat lezen, lijkt op het gezegde ‘niets is nieuw onder de zon.’

In dit artikel gaat het over bouwen in het landschap en de gevolgen daarvan voor het landschapsbeeld en uiteindelijk, wat doorgaans niet zonder spanning verloopt, de emotionele verwerking van het veranderend beeld. Aan de hand van de begrippenparen stroming en vertraging, scheiding en verweving, en duurzaamheid en tijdelijkheid wordt enig inzicht gegeven in het patroon van herhalingen aan ingrepen in het landschap.

Stroming en vertraging
Het landschap stroomt. Gebr…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden