De eens zo glorieuze wijken Angelso, Bargeres en Emmerhout in Emmen zijn aan herstructurering toe. Andere tijden vragen andere voorzieningen. De bewoners van nu zijn niet meer te vergelijken met die van toen. Emmen Revisited houdt zich bezig met de aanpak van de drie naoorlogse wijken. Niet alleen stedenbouwkundig, maar ook sociaal. Want uiteindelijk zijn het de bewoners die een wijk leefbaar maken. En houden.

In drommen kwamen ze erop af, architecten, stedenbouwkundigen en wie verder maar interesse had. De naoorlogse wijken Emmerhout, Angelslo en Bargeres in Emmen trokken (inter)nationaal veel aandacht en worden nu nog tot stedenbouwkundig erfgoed gerekend. De woonerven, de verspringende gevels, de relatief dunne bebouwingsdichtheid, het vele groen in de wijken: destijds allemaal zeer opmerkelijke zaken.
Nu mogen de wijken op een heel andere van vorm aandacht rekenen. Sommige delen gaan op de schop, huurwoningen worden koopwoningen, huizen worden gesloopt. De herstructurering is echter niet een zaak van louter fysieke beslissingen. Zeer bewust is gekozen voor een combinatie van beheer, herhuisvesting en aandacht voor sociale problemen. Iedere wijk heeft daarom een wijkteam, bestaande uit een…

Trefwoorden