Een paar jaar geleden werkte ik mee aan een urenlange radiodocumentaire over ontwikkelingen in de landschappen van de drie noordelijke provincies. Met de programmamaakster reisde ik een aantal dagen door Groningen, Friesland en Drenthe. Ik sprak niemand die geen goede bedoelingen had. Duidelijk was wel, dat het ontbreken van heldere richtlijnen van de rijksoverheid allerlei gerotzooi in de hand werkte. Arm platteland.

Een paar jaar geleden werkte ik mee aan een urenlange radiodocumentaire over ontwikkelingen in de landschappen van de drie noordelijke provincies. Met de programmamaakster reisde ik een aantal dagen door Groningen, Friesland en Drenthe, en sprak met deskundigen, boeren, leden van actiegroepen, ontwerpers, burgemeesters en wie we verder onderweg maar tegenkwamen. Ik stond op een boerenerf dat plaats zou maken voor de Blauwe Stad; ik zag afschuwelijke boerderettes van de nieuwe rijken aan de rand van eeuwenoude terpdorpen; ik zag een schreeuwende geelblauwe bouwmarktvestiging midden in het centrum van een dorpje in het Reitdiepgebied; ik zag hoe een jaagpad dat al sinds onheugelijke tijden langs een vaart uit Romeinse tijden liep voor het eerst in de geschiedenis was omgeleid, omdat nieuw…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.