Toeval, aanleg en geluk zijn niet de enige en zeker niet de eerste succesfactoren in de ruimtelijke vormgeving van Groningen. Dat is gedrevenheid. Een grondhouding die gesprekspartners in verbale gevechten om het gelijk in de woningbouw wel eens als 'hardnekkigheid' omschrijven. Maar deze houding vormt wel degelijk de basis van de ruimtelijke ordening van de stad Groningen.

Deze woorden zijn van Niek Verdonk, voorheen Directeur Stadsontwikkeling, Bouwen en Wonen van de gemeente Groningen en tegenwoordig adviseur architectuur en stedenbouw bij dezelfde gemeente. Als er een persoon is op wie het begrip gedrevenheid van toepassing is, is het Niek Verdonk wel. ‘Het mooiste van die gedrevenheid is dat zij anderen raakt, aan het denken zet, enthousiast maakt. Een geslaagd plan wordt de standaard die nieuwe opdrachtgevers nog willen overtreffen. Zelfs critici raken meegezogen, zo niet door de feitelijke architectuur dan toch door de aanstekelijkheid van het proces’, zo schrijft Niek Verdonk in de inleiding van Woningbouw in Groningen 1978-1993. Een gesprek over de compacte stad.

In de stad bouwen is oneindig veel moeilijker dan nieuwe wijken rond de stad aanleg…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.