Hülya Halici (1970) is geboren en opgegroeid in Istanbul, het vroegere Constantinopel, aan de Bosporus. Een stad tussen de Zwarte Zee en de Zee van Marmara, met veel ruimte en veel water rondom. Hülya is gewend aan zeeluchten en strand, ze vindt het heerlijk als ze veel ruimte voelt. Sinds drie jaar werkt ze als archeozoöloge aan het archeologisch opgravingsbedrijf ARC in Groningen.

We praten op een zonovergoten dag in oktober over de stad Istanbul, een miljoenenstad in Turkije, terwijl we onderweg zijn naar Marsum, een piepklein wierdendorp in Noordoost-Groningen. Niet te verwarren met Marssum, Friesland. Tien huizen tellen we hier op zijn hoogst; de bewoners staan opgesomd op een bord bij de ingang van het dorp. Ook Biessum en Uitwierde worden in de rondreis meegenomen, schitterende wierdendorpen, waar Delfzijlse hoogbouw te dicht tegenaan gekropen is.

Van zo’n wereldstad van 11 à 12 miljoen inwoners naar dit relatief lege Noorden van Nederland; hoe komt een Turkse jongedame op zo’n idee? Hülya: ‘Acht jaar geleden liep ik stage bij een opgraving van het Nederlands Historisch Archeologisch Instituut in Istanbul en ik raakte geïntersseerd in de archeozoölogie. De…