Nee, ik doel niet op de apocalypse van 11 september of op de nasleep daarvan. Ik heb het natuurlijk over mijn eigen afkomst als Fries.

Nee, ik doel niet op de apocalypse van 11 september of op de nasleep daarvan. Ik heb het natuurlijk over mijn eigen afkomst als Fries. Geboren en getogen ben ik in Franeker, het Friesche Atheen. De stad waar eens Descartes aan de toog stond van De Bogt fen Guné, het oudste studenten-waardhuis van ons land. Ik heb wel eens gefilosofeerd dat hij na een drinkgelag in Frjentsjer op de gedachte kwam: ‘Ik drink, dus ik ben.’ En dat hij die vervolgens, na het uitslapen van de roes, verving door het wetenschappelijk meer verantwoorde: ‘Ik denk, dus ik ben’. Het leven hangt toch van toevalligheden aan elkaar? Hoe het ook zij, in mijn geboortestad is geschiedenis geschreven.
Het is ook een stad die ligt onder de rook van Wijnaldum, een hype in de Noordeuropese archeologie. Want Wijnaem is vindpla…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden