Frank Westerman verklaart in de Ingenieurs van de ziel het ontstaan van een dictatuur in Rusland vanuit de aanleg van geweldige waterwerken waarbij de loop van de rivier zelfs moest worden omgekeerd, en de lofzang die gerenommeerde schrijvers daarop hielden. Onder het credo: Sovjet-rivieren stromen waarheen de bolsjewieken dromen. Schrijvers, kunstenaars en politici bouwen aan een illusiemaatschappij die leidt tot dwang en uiteindelijke vernietiging.

De Nederlandse woningbouw wordt in onze politiek ook steeds ingezet als een van de belangrijkste peilers van de verzorgingsstaat. Ook hier zijn de oorspronkelijke idealistische opgewektheid en een visie op de toekomst (over ruimtelijkheid, publieke ruimte, kosten, materiaal, productontwikkeling en natuurlijk de architectuur die dit moest verbeelden) grotendeels verdwenen. Ze zijn omgeslagen in een verplichte lofzang op ons eigen werk en een debat dat grotendeels gaat over haalbaarheid en proces. Het resultaat is dat iedereen staat te watertanden bij de woningbouwprojecten uit de jaren dertig. En terwijl ook een paar projecten van deze tijd als wel heel bijzonder afgeschilderd worden, is er niemand die vertelt dat er veel extra geld en persoonlijke inzet van gezagdragers in gepompt is, t…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.