Rottum is, van welke kant men deze bult ook bekijkt, een markante, in het oog springende wierde waarvan het hoogste punt zich op ruim vier meter boven NAP bevindt.

De Kloosterweg wordt geflankeerd door een serie goed onderhouden huizen en huisjes. Het valt op dat er weinig nieuwbouw heeft plaatsgevonden. Rechts passeren we een piepklein huisje dat grotendeels is opgetrokken uit stukken kloostermop. Hele exemplaren zitten er nauwelijks tussen. Het betreft stukken oude baksteen van de afbraak van het voormalige klooster. Iets verder loopt de Kloosterweg dood bij het dorpshuis. Althans nu! Vroeger heeft deze straat, of dit pad verder doorgelopen en kon je via de Noorderpoort het dorp in of uit.

Kwelderwallen
Hoe is deze immense woonheuvel ontstaan? Hiervoor dienen we terug te gaan in de tijd. Rond 700-600 v. Chr. ontstond in een soort waddenlandschap een hele serie kwelderwallen in het mondingsgebied van de Fivel. Het zand van deze kwelderwallen we…