In natuurgebieden, bij rotondes en sluizen, voor kerken en winkelcentra, op talloze plekken in de Groningse en Drentse Veenkoloniën staan beelden. De meeste zijn de afgelopen dertig jaar geplaatst in het kader van de Herinrichting, een regeling volgens welke één procent van de beschikbare gelden werd besteed aan kunst. Volgend jaar wordt het omvangrijke project afgesloten met de opening van een 'Kunstlijn' van acht objecten, waaronder Field Free Space van Stansfield/Hooykaas.

In natuurgebieden, bij rotondes en sluizen, voor kerken en winkelcentra, op talloze plekken in de Groningse en Drentse Veenkoloniën staan beelden. De meeste zijn de afgelopen dertig jaar geplaatst in het kader van de Herinrichting, een regeling volgens welke één procent van de beschikbare gelden werd besteed aan kunst. Volgend jaar wordt het omvangrijke project afgesloten met de opening van een ‘Kunstlijn’ van acht objecten, waaronder Field Free Space van Stansfield/Hooykaas. ‘Het gebied bezit dan een prachtig oeuvre van 110 beelden die vrijwel allemaal in relatie staan tot hun locatie of de geschiedenis ervan’, vertelt Wim Boetze, die sinds 1989 in dienst van de Dienst Landelijk Gebied als landschapsarchitect betrokken is bij de Herinrichting. ‘Sommige beelden zijn heel decoratief, and…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.