De Ulesprong is een boerderijcafé gelegen aan een doodlopende weg die eindigt bij de Nieuwe Vaart, een kanaal dat de verbinding vormt tussen Oldeboorn en Gorredijk.

De Ulesprong is een boerderijcafé gelegen aan een doodlopende weg die eindigt bij de Nieuwe Vaart, een kanaal dat de verbinding vormt tussen Oldeboorn en Gorredijk. Dit café wordt al zo’n vijftien jaar bestierd door Frieda van der Berg (60), afkomstig uit Warmond en vroeger werkzaam bij de Sijthoffpers en de maatschappelijke dienstverlening.
Het gelijknamige gehucht telt ongeveer 150 inwoners en vroeger waren er een schooltje, een bakker, een slager nog een cafeetje/annex scheepswerf. Er staat nog een molen.
Het café dateert van 1854 en is gebouwd door een vervener
als café-boerderij waarin ook een winkeltje was. De mensen die hier in het veen werkten, moesten hun spullen in dit winkeltje kopen. In een van de boeken van Theun de Vries wordt hierover gesproken. Het café heeft ook een dui…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden