De Ulesprong is een boerderijcafé gelegen aan een doodlopende weg die eindigt bij de Nieuwe Vaart, een kanaal dat de verbinding vormt tussen Oldeboorn en Gorredijk.

De Ulesprong is een boerderijcafé gelegen aan een doodlopende weg die eindigt bij de Nieuwe Vaart, een kanaal dat de verbinding vormt tussen Oldeboorn en Gorredijk. Dit café wordt al zo’n vijftien jaar bestierd door Frieda van der Berg (60), afkomstig uit Warmond en vroeger werkzaam bij de Sijthoffpers en de maatschappelijke dienstverlening.
Het gelijknamige gehucht telt ongeveer 150 inwoners en vroeger waren er een schooltje, een bakker, een slager nog een cafeetje/annex scheepswerf. Er staat nog een molen.
Het café dateert van 1854 en is gebouwd door een vervener
als café-boerderij waarin ook een winkeltje was. De mensen die hier in het veen werkten, moesten hun spullen in dit winkeltje kopen. In een van de boeken van Theun de Vries wordt hierover gesproken. Het café heeft ook een duidelijke sociale functie. Er zijn bijeenkomsten van de dartclub, de visclub, de kaartclub, de schietclub, de ijsclub en de vereniging Dorpsbelangen.
De pittoresk gelegen boerderij is vooral bekend door de eerste schaatswedstrijd op natuurijs die naast het café wordt gehouden. ‘De strijd om de eerste wedstrijd gaat altijd tussen Ulesprong en Nijelamer’, vertelt Frieda van der Berg. ‘Als de wedstrijd gehouden wordt, weten zelfs mijn nichtje in Sri Lanka en mijn broer in Canada daarvan via de Wereldomroep en internet. Er zijn dan ook altijd meer persmensen dan deelnemers.’
In de zomer komen er fietsers en bootjes. Er is een campinkje van de Marekrite, waar je een paar nachten mag verblijven. ‘De gasten serveer ik zo veel mogelijk van eigen erf, dus vlees van onze koeien en groenten uit de tuin. Er kunnen hier ’s avonds zo’n twintig personen eten’, aldus Frieda, die het café en de boerderij zonder hulp runt.

Trefwoorden