Veel over Drentse brandkuilen op brinken in Drenthe is er niet gepubliceerd. In Brinkenboek, een verkenning van de brinken in Drenthe is genoteerd wat er tot 1981 over bekend was, alsmede een inventarisatie van het dobbenbezit in Drenthe.

Het dorp Eext bijvoorbeeld had in de jaren dertig van de vorige eeuw tien dobben en nog een weijert bij de pastorie om vis levend in te bewaren. Ook Dwingeloo had ooit circa tien dobben, die ‘koelen’ genoemd werden. Naar de verdwenen Zèègkoele op de grote brink is nog een restaurant genoemd. Over die dobben zegt Harm Tiesing (schrijver van Geschriften over de landbouw en het volksleven): ‘Voorts treffen we in vele dorpen en gehuchten nog waterkuilen aan, alhier dobben genoemd, waaruit men vroeger het drinkwater voor het vee in de winter aanvoerde, wat bij een verbetering van welputten en het plaatsen van pompen overbodig is geworden, hetgeen tot demping van vele dobben aanleiding heeft gegeven. Het is zeer waarschijnlijk, dat die kuilen of dobben van zeer oude dagtekening zijn.’
Een van…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.