Nijkeuter, docent Nederlands aan PABO De Eekhorst in Assen, heeft ruim tien jaar aan zijn onderzoek gewerkt dat de fraaie titel De pen gewijd aan Drenthe’s dierbren grond; literaire bedrijvigheid in de Olde Landschap 1816-1956 meekreeg. Zo’n titel suggereert een sterke, misschien wel te sterke, verbondenheid van de schrijvers met de eigen bodem. Hoe belangrijk zijn die Drentse bodem en dat Drentse landschap voor Drentse schrijvers? Slagen zij erin los te komen uit de wurggreep van de nostalgie? Hoogste tijd voor een gesprek met Henk Nijkeuter.

Waarom een proefschrift over de periode 1816-1956? Die jaartallen doen nogal willekeurig aan.
‘Toch is dat minder willekeurig dan het lijkt. In 1816 kon Drenthe voor het eerst sinds lange tijd beschikken over een drukpers en daardoor werd het mo…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts 43,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden