Frans Blanckenborg zit nu dertig jaar in de natuurbescherming. Sinds vijftien jaar werkt hij nu bij Natuurmonumenten als inspecteur in Noord-Nederland. Naast leiding geven aan 'Regio Noord', met werkgebied Friesland, Groningen en Drenthe, vertegenwoordigt hij Natuurmonumenten in de bestuurlijke circuits.

Natuurmonumenten is in de beleving van veel mensen een feodale organisatie. Een machtige grootgrondbezitter die de wijsheid in pacht heeft. Klopt dat beeld?
Frans Blanckenborg: ‘Dat beeld klopt helemaal niet! We hebben alleen maar grond in bezit om er algemeen maatschappelijke doelstellingen te realiseren. Het aankopen van grond is een middel om natuur te beschermen. Dat blijkt nog steeds het beste middel, omdat het hebben van grond in eigendom een soort garantie biedt voor continuïteit van doelstellingen. Het gaat bij ons dan ook nooit om het hebben van grond, maar altijd om het realiseren van natuurdoelen. Dat beeld is nog wat gebaseerd op de oude situatie die je zowel bij het oude Staatsbosbeheer als bij Natuurmonumenten aantrof van een sterk ecologisch denkende, sectoraal en wat naa…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.