Het eerste wat bij mij opkomt als ik de plaatsnaam War zie staan, is de liedje van Bruce Springsteen: 'War, what is it good for'. Zou War een verwijzing kunnen zijn naar een oorlog die op die plaats heeft gewoed?

War is moeilijk te vinden. Het ligt onder de rook van Franeker, aan de westkant, tussen de nieuwe snelweg en de oude weg naar Harlingen ingeklemd. Twee doodlopende weggetjes leiden naar War. Vanaf Franeker gezien brengt het eerste, het Filosofenpad, je naar War 1a en 2. Het oude, kronkelende weggetje ligt op een soort dijkje en er staan knotwilgen in de berm. War 1a en 2 zijn twee knusse, dicht naast elkaar gelegen oude huisjes, waar vroeger een paar boerengezinnen een klein aantal koeien hield. Ze liggen een beetje ontheemd tussen de uit de jaren negentig van de vorige eeuw daterende uitbreiding van Franeker, het asielzoekerscentrum en een nieuw aangelegd bos. Dit lijnrechte bos is de grote tweedeler van War. Hierachter liggen namelijk War 5 en 6, te bereiken via het nabij gelegen dorp…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden