Fotograaf Gert Brauns (28) is geboren in Groningen en getogen in Zuidlaarderveen, een randveenontginning ten oosten van Zuidlaren op de grens tussen Groningen en Drenthe.

Zuidlaarderveen is een boerendorpje met een typische langgerekte bebouwing en telt zo’n driehonderd inwoners. Gert Brauns: ‘De rust voert er de boventoon en er is een grote sociale controle. De charme van het dorp is de eigenheid van de bewoners. De mensen horen in het dorp; die kom je niet in de grote stad tegen. Er woont nog een negental boeren, maar de meeste mensen werken buiten het dorp, in Zuidlaren, Hoogezand of Veendam. Er is nog een basisschool, waar mijn vader onderwijzer was toen ik er woonde, en destijds was er ook nog een bakker en een cafĂ©. De voetbalvereniging speelt op het sportveld en daar bevindt zich een soort dorpshuis met de naam Zaandorre, genoemd naar een zandvlakte die daar vroeger was. Het overige verenigingsleven bestaat uit een vereniging voor plattelandsvrouwen en een ijsvereniging.’
Gert Brauns heeft na de mavo in Zuidlaren een soort vooropleiding voor de kunstacademie in Almelo gedaan. Vervolgens heeft hij op de kunstacademie te Utrecht fotografische vormgeving gestudeerd. Als onderdeel van de afstudeeropdracht heeft hij een serie gemaakt over zijn dorp Zuidlaarderveen. Het zijn twintig foto’s geworden over het dorp, zijn omgeving en zijn bewoners. Hij ziet zichzelf als een sociaal-documentair fotograaf.