Ooit moesten de stadswallen en stadspoorten wijken voor uitbreiding van handel en nijverheid en broodnodige woningbouw. Vormgeefster Saar Oosterhof laat de stadswallen herleven, en als het een beetje meezit de poorten ook.

Ze heeft iets met materialen. Materialen en tegels. Saar Oosterhof (1971) vormgeefster in Utrecht, studeerde in 1996 af aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Op tegels, terwijl ze afstudeerde op textielvormgeving. Nu waren het weliswaar soft-tiles, maar dat lijkt niet echt het dragen ervan voor een leuk avondje uit te veraangenamen. ‘Het ging mij ook niet om het ontwerpen van kledingstukken, maar om materialen. Daar ben ik altijd mee bezig geweest. Die soft-tiles met daarin hologrammen verwerkt waren daar een uitvloeisel van.’ Materialen dus. Experimenten met polyurethaan. Droog Design nam ze als prototype op, maar ze nam ze in eigen productie. In een iets andere vorm liggen de zachte tegels nu in opdracht van het Amsterdamse Fonds voor de Kunst in een school in Amsterdam-Noord.

Holo…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.