Mijn bezoek aan Donderen is een toevalstreffer. Ik wilde er helemaal niet heen. Mijn reisdoel was Een. Want dit dorp was vroeger wereldberoemd om een kapper die van kale kruinen wilde haarbossen wist te maken. Stiekem hoopte ik de geheimen van deze tovenaar te doorgronden. Maar op weg naar Een raak ik op een dwaalspoor. Mijn interne kompas draait dol. Weg is mijn richtingsgevoel. Weg is Een. Pardoes rijd ik de wondere wereld van Donderen binnen. Zou het magie zijn? Wie weet

Honderdzesentachtig huizen bewoond door circa vijfhonderd mensen. Dat is Donderen in een notendop. Een kerktoren ontbreekt. Het dorp is in tweeën gesplitst door een autoweg die Eelde-Paterswolde met Vries verbindt. Oostelijk van deze weg ligt de Donderse nieuwbouwwijk. Gebouwd in de jaren zeventig bestaat het grotendeels uit rijtjeshuizen en twee-onder-een-kapwoningen. In zulke uniforme wijken worden voortuinen vaak een belangrijk onderscheidingsmiddel. Donderen is geen uitzondering. Het ideeëngoed van Eigen Huis en Tuin is sterk vertegenwoordigd. Aan de westzijde van de weg ligt de oude dorpskern. Daar staan authentieke boerderijen met bemoste of net nieuw gedekte rietdaken. Daar zijn tuinen grasvelden en groeien chrysanten in kruiwagens. Daar liggen kleine weilanden door het dorp vers…

Trefwoorden