Wie kent hem niet: Sjors Visscher, de wit gelokte, praatgrage persfotograaf van het Nieuwsblad van het Noorden. 75 jaar is hij en nog hartstikke vitaal.

Heel precies weet hij wat hij wil fotograferen. Via Bedum en Onderdendam komen we bij Schaiftil, een bruggetje over de Warffumermaar, waar deze zich splitst met de Delthe of Usquerdermaar op de grens van de gemeenten Bedum en Eemsmond. In de bocht van de weg wordt daar de eerste foto gemaakt. Sjors Visscher: ‘Als ik naar Warffum moest om een foto te maken, dan reed ik altijd terug langs mooie binnenweggetjes, zoals deze. Ik heb hier talloze malen gestaan en genoten van het landschap.’
Visscher is geboren en getogen in Groningen. Het gezin Visscher telde vier zonen. De oudste woont in Alkmaar en de andere drie in Groningen, Sjors de fotograaf, Guus de journalist en Nico de tekenaar/cartoonist. Sjors is zijn arbeidzame leven begonnen als leerling boekbinder, maar werd al spoedig fotograaf. Hij kende fotograaf Piet Boonstra en bij hem heeft hij twintig jaar gewerkt. Daarna verkaste hij naar Fotopersbureau Derk van der Veen en weer tien jaar later werd hij een van de vaste fotografen van het Nieuwsblad van het Noorden, samen met Vladimir van der Burgh, Wolter Kobus en Jelte Homburg. Van de tienduizenden foto’s die Visscher gemaakt heeft weet niemand dat hij ze geschoten heeft. De fotocollecties van Boonstra en Van der Veen zijn in de Groninger Archieven, maar daar staat zijn naam niet bij vermeld. Alleen op de foto’s van het Nieuwsblad van het Noorden wordt de fotograaf genoemd.
De tijden en de manier van werken verschilden: ‘Bij Boonstra was ik gedurende zeven dagen 24 uur beschikbaar en bij Derk van der Veen kreeg ik een vrije dag in de week.. Bij het Nieuwsblad viel ik onder een CAO, had ik een vijfdaagse werkweek en hoefde niet elke avond beschikbaar te zijn. Ik vond het niet eens leuk, man. Ik had een beetje de pest in want ik begon het werk te missen.’
Samen met broer Guus heeft hij een boekje gemaakt over oude huizen in de stad. Toen hij in 1990 wegging bij de krant mocht Sjors een boek maken, samen met Guus en Nico onder de titel Visschers aan het Zuiderdiep. Het werd een boek over de stad Groningen. Tegenwoordig is Sjors redacteur van de wijkkrant van Paddepoel en Selwerd.

Exotische oorden

We rijden verder door Warffum en via de Middendijk naar het westen. Daar op de dijk staan koeien, een prachtig beeld van het Groningse platteland, aldus Sjors. Bij het vroegere kamp van de slikwerkers De Slikken rijden we via Westernieland naar Pieterburen. Onderweg passeren we een indrukwekkend koolveld, dat door Sjors op het gevoelige materiaal wordt vastgelegd. We vervolgen de route via Broek en Kleine Huisjes naar Hornhuizen en door de Westpolder langs de eendenkooien en de grote boerderijen, waaronder die van Mansholt’s Veredelingsbedrijf. In het rustieke Vierhuizen eten we een pannenkoek en neemt Sjors een aantal foto’s bij de oude Lauwerszeedijk. Dan gaan we de Lauwersmeer in. ‘Ik ben bij de afsluiting geweest in 1969’, vertelt Visscher, ‘de laatste caisson werd op zijn plaats gevaren en dat vond ik geweldig. Ik ben met mijn vrouw en kinderen vaak terug geweest. Ik ben nog met iemand mee geweest die de eerste boompjes aanplantte. Hij vroeg zich af of die wel zouden aanslaan.’
Als we terugrijden vanaf Lauwersoog vertelt Sjors Visscher over zijn passie voor het Groninger land: ‘Toen ik een jongetje van vijftien jaar was werkte ik bij de boekbinder op het Zuiderdiep en daar zag ik bussen staan naar exotische oorden als Marum, Winschoten, Uithuizen en Delfzijl. Ik was daar ik nog nooit geweest. Toen ik fotograaf werd mocht ik met de bus daarheen; dat vond ik zeer interessant.’

Trefwoorden