Drenthe is een wonderlijke provincie. Een soepbord dat ondersteboven neerkwam, nadat iemand het uit zijn handen liet vallen. Doordat dat bord sindsdien zo is blijven liggen, stromen alle vloeibare stoffen die erop terechtkomen, er snel weer af. Ook water. Erfgenamen van deze onachtzame landschapsontwerper bedachten in de vorige eeuw een aantal maatregelen die het water óók snel afvoerden van de plaatsen waar het tóch nog bleef staan. Leuk voor de boeren die daardoor ook hier droge voeten hielden en gunstige landbouwgronden kregen. Maar minder plezierig voor een aantal Drentse natuurgebieden, die door verdroging vele kwaliteiten verloren.
‘Antiverdrogingsbeleid bestaat vooral uit het terugdraaien en herstellen van alles waar we vroeger in doorgeschoten zijn’, zegt Marga Kool, dijkgraaf v…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts 43,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.