Boelo ten Have (1967) en zijn vriendin Annemarie Nijhoff (1973) wonen in de graanrepubliek. Drieborg, bekend om zijn majestueuze boerderijen van grote schoonheid, is hun woon- en werkplaats. Even buiten het dorp staat hun fraaie boerderij, met een groot wit voorhuis en twee kapitale schuren erachter. Midden in het land. Hun bedrijf is honderd hectare groot en strekt zich uit van Drieborg tot de Duitse grens. Drieborg heeft alleen nog een school, een café en een buurthuis. Voor dagelijkse boodschappen zijn Boelo en Annemarie aangewezen op Nieuweschans of Winschoten

De boerderij dateert van 1865 en is gebouwd door de betovergrootvader van Boelo. Het is altijd een akkerbouwbedrijf geweest, maar vroeger werden er voor eigen gebruik ook een paar koeien, varkens en kippen gehouden. Boelo en Annemarie verbouwen hoofdzakelijk wintertarwe en groenvoedergewassen. De tarwe wordt verkocht aan een meelfabriek in Leer, net over de grens in Duitsland. De zware Dollardkleigronden zijn vooral geschikt voor maaigewassen en niet voor rooigewassen. Dit betekent dat er geen aardappelen en bieten worden verbouwd.
‘Het probleem van de gebouwen is dat ze niet meer geschikt zijn voor de huidige bedrijfsvoering. Ik kan in mijn grote schuren wel machines parkeren, maar de opslag van graan is tegenwoordig heel lastig, omdat je met veel grotere machines werkt dan vroeger, to…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.