Van der Vaart stelt in zijn proefschrift over herbestemming van boerderijen in Friesland vast dat boerderijen die niet meer voor landbouw in gebruik zijn, beter bewaard blijven dan boerderijen die dat nog wel zijn. De moderne landbouw past vaak niet zo goed meer in het oude bedrijfsgebouw. En ook buiten de gebouwen verandert er van alles. Betonnen erven, sleufsilo's, torensilo's, spoelplaatsen, kalver-iglo's, en schuren van damwandplaat. Niet dat burgers in verbouwde boerderijen alles in originele staat houden, maar hun activiteiten zijn toch minder ingrijpend.

Toen in de jaren vijftig de modernisering van de landbouw begon, en met nieuwe technieken, op grotere schaal en met veel minder arbeid geproduceerd ging worden, werden de gebouwen te klein. In 1960 brak mijn vader het achterhuis af, en verving het door een moderne stal. Met plaats voor wel twintig koeien, aan banden in plaats van aan palen, met rubbermatten, met licht en ruimte, en onderkelderd met een mestput.

Ligboxenstal
Zou ik boer geworden zijn, dan was er rond 1980 een ligboxenstal gebouwd met wel zestig plaatsen. Net op tijd voor de superhefffing. Dan was de boerenschuur van 1960 tot woonverblijf verbouwd. Als ik in 1978 niet uitgekocht was voor stadsuitbreiding, had ik de ligboxenstal vergroot. En in 1995 was er een nieuwe ligboxenstal over de oude heen gebouwd, met een hoog d…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden