Naast kano’s verhuurt Dedden ook visbootjes met een motor. Het bedrijfje, De Lindevaarders, ligt bij de Kontermansbrug, genoemd naar Jan Harmen Kontermans, die hier rond 1750 schutmeester (sluiswachter) was. De eerste sluis is gebouwd in 1642 en opgeheven in 1924. In 1909 is er een eerste brug aangelegd, die in 1970 vernieuwd is. Vroeger is hier ook nog een café geweest. Nu is er alleen nog een terras waar frisdrank en ijs wordt verkocht.
Het kanoseizoen begint met Pasen loopt door tot begin oktober. De mensen die hier kano’s huren komen voor het merendeel uit Noord-Nederland, maar ook Belgische en Duitse kanoërs vinden hun weg naar de Linde. De meeste mensen huren een kano voor een paar uur of een dag en varen de Linde af en moeten dan ook weer terugkanoën. Als je meerdere dagen een kano huurt, kun je via Kuinre en de Tjonger een rondje varen. Per jaar komen hier zo’n 3500 mensen een kano huren. Dedden verhuurt Canadese kano’s en een- en tweepersoons kajaks. Als mensen een paar dagen gaan varen nemen ze vaak een tent mee.
Dedden: ‘Ik vind kanoën richting Kuinre het meest aantrekkelijk; dan kom je door mooie gebieden. Via de Linde naar Kuinre is ruim twintig kilometer. Het oosten kun je ook bevaren, maar daar ligt een stuw. Er is een kanoroute langs de Linde, waarvoor de gemeente steigertjes heeft aangelegd. Het ideale kanoweer is weinig wind en een temperatuur van een graad of twintig. Af en toe slaat iemand over de kop, dat is niet zo bijzonder, behalve dat je een nat pak hebt. De Linde is zo’n anderhalve meter diep. Soms komt hier een fotograaf om bruidsparen te fotograferen in kano’s.’

Recreatie en toerisme

Bij de brug ligt ook een haven waar zo’n zestig boten liggen van watersportvereniging Kontermans. Henkie Dedden noemt zich ‘vrijwillig havenmeester’. Er liggen kruisertjes van maximaal negen meter.
‘De haven moet weg, want ze willen hier otters uitzetten en dan mogen er geen motorboten meer varen op de Linde. Dat is voor ons nadelig, want de mensen komen hier wat drinken. Want het scheelt me nogal wat inkomsten en ik denk niet dat ik daar compensatie voor krijg. De bedoeling is wel dat ze natuur en de recreatie hier willen bevorderen, maar als ze de haven opheffen, gebeurt dat niet. Er wordt verderop een nieuwe haven gebouwd voor veel geld’, verzucht Dedden. ‘Het kan nog wel een paar jaar duren. Je mag niet vrij langs de Linde kamperen, behalve op de campings. Het natuurgebied De Lindevallei is verboden toegang; daar mag je alleen komen onder toezicht tijdens een excursie. Vroeger mocht je daar in de petgaten varen maar It Fryske Gea heeft alles afgesloten. Je mag ook nergens meer aanleggen. Het meeste land langs de Linde is in handen van de natuurbeschermingsorganisaties. Ik ben niet tegen natuurbescherming, maar wel tegen natuurbeschermingsorganisaties, want die kopen alle grond en sluiten die vervolgens af voor de toerist’, aldus Henkie Dedden.

Trefwoorden