Het is eind juli en de 'echte' zomer is nog steeds niet begonnen. Wel wordt die door alle weergoeroes voorspeld, maar daar koop je niets voor als er om tien uur 's morgens nog maar twee kano's zijn vertrokken van de 38 die Henkie en Hilda Dedden in de verhuur hebben. Hun bedrijfje ligt even ten zuiden van Odeholtpade aan de Linde, bij de witte Kontermansbrug.

Naast kano’s verhuurt Dedden ook visbootjes met een motor. Het bedrijfje, De Lindevaarders, ligt bij de Kontermansbrug, genoemd naar Jan Harmen Kontermans, die hier rond 1750 schutmeester (sluiswachter) was. De eerste sluis is gebouwd in 1642 en opgeheven in 1924. In 1909 is er een eerste brug aangelegd, die in 1970 vernieuwd is. Vroeger is hier ook nog een café geweest. Nu is er alleen nog een terras waar frisdrank en ijs wordt verkocht.
Het kanoseizoen begint met Pasen loopt door tot begin oktober. De mensen die hier kano’s huren komen voor het merendeel uit Noord-Nederland, maar ook Belgische en Duitse kanoërs vinden hun weg naar de Linde. De meeste mensen huren een kano voor een paar uur of een dag en varen de Linde af en moeten dan ook weer terugkanoën. Als je meerdere dagen een ka…

Trefwoorden