Lantinga, net zestig geworden, is een kenner van de cultuurhistorie van het stroomgebied van de rivier de Linde. Wie met hem rondrijdt door het beekdal ziet overal sporen uit het verleden. Hij is voorzitter van de vereniging Historisch Weststellingwerf en - dat is de reden voor onze afspraak - vice-voorzitter van de gebiedscommissie, waarin hij het waterschap Sevenwolden vertegenwoordigt.

We ontmoeten elkaar in de tuin van zijn woning in Wolvega, tussen de bijen. Want behalve amateur-cultuurhistoricus is Lantinga ook imker. Beide zaken hebben niets te maken met zijn beroep, beleidsmedewerker delfstoffen en leidingen bij de provincie Friesland, maar alles met zijn brede interesse in de Stellingwerven. Hij en zijn vrouw zijn allebei geboren in Oldeholtpade. Zijn vader had er een boerderij.

Pa was bijna veenlijk geworden…
‘Op zondagmorgen reed ik met Pa met paard en wagen naar de Linde. Hengels mee, roeibootje in de Linde, vissen. Dat was een vast ritueel. Dan liepen we dwars door de petgaten. Daar loop je nu op je sokken doorheen maar toen was het een gevaarlijk veengebied met een golvende ondergrond. Er waren stukken bij met drie, vier meter aangegroeid veen. Je moest…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.