Maike van der Kooij houdt van leegtes en ruimtelijkheid. Het Fochteloërveen, de Waddenzee, de uitgestrektheid van het Friese en Groningse land. Met name in Groningen heeft ze haar stek gevonden; dat is te zien op de tentoonstelling die tot 20 december te zien is in de Folkingestraat in Groningen, bij Galerie Richard ter Borg.

Een groot ouderwets gebouw in de binnenstad, daar heeft ze haar atelier. Maike van der Kooij, Haagse van afkomst, woont en werkt de laatste zestien jaar in Groningen en Ommeland. En hoewel het schilderen zelf in het atelier gebeurt, woont ze in de ruimte van het platteland en maakt ze ook haar eerste schetsen voor de schilderijen buiten. Ze zoekt graag de ruigste leegtes op, woonde eerst in Zuidwolde, onder de rook van Groningen, maar is verhuisd naar ’t Waar, in het lege Oost-Groninger land. ‘Dat had ook heel goed gekund in Hongerige Wolf, Ganzendijk of Finsterwolde; die streek naar de Dollard toe fascineert me. De ingrepen van de mens zijn daar zo mooi, elke voor in de klei, elk dijkgat zie je daar optimaal. Een genadeloos land, met stoppels, afwisseling van veen, klei en zand, met bo…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden