Portretten van mensen die met water te maken hebben.

Palingmesters
Gert Jan (1947) en Heleen Brunink (1970) hebben al zestien jaar een aalfarm te Bedum. Paling is een van de weinige vissen die in gevangenschap niet vermeerderd kunnen worden. De glasaal wordt gevangen voor de kust van Portugal en Zuid-Engeland. Brunink koopt per jaar vijfhonderd kilo glasaal (ongeveer 1,5 miljoen stuks) die vervolgens gedurende achttien maanden gemest wordt met eiwitrijk voer in bassins waarin de temperatuur permanent 25 graden is. Het watergebruik van het bedrijf is 1,5 miljoen liter per uur en komt uit een eigen bron. Het water wordt biologisch en mechanisch gereinigd. De paling die in de Nederlandse wateren opgroeit heeft acht tot twaalf jaar nodig voor hij volwassen is en geschikt voor consumptie. De aalfarm Bedum is het op één na oudste bedrijf in Ned…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden