Ze waren vroeger buren, de melkveehouders G. Westert en J. Remmelts. Ze bezaten elk een rietgedekte boerderij aan de Dokter Larijweg in Ruinerwold, een prachtige weg met hoogstam-perenbomen erlangs. Maar een jaar of tien geleden verplaatsten ze hun bedrijf en betrokken ze een nieuwe, onder architectuur gebouwde woning. Westert ging naar Havelte, Remmelts bleef in Ruinerwold.

De veranderingen hingen samen met de ruilverkaveling Ruinerwold-Koekange. In 1990 maakte Westert gebruik van de mogelijkheid om een groot aaneengesloten stuk land te verwerven. Eerder lagen zijn hectares verspreid over dertien plaatsen in verschillende dorpen. Ook Remmelts had aan de Dokter Larijweg slechts een deel van zijn land bij de boerderij liggen, de rest bevond zich aan de andere kant van het dorp. Hij verhuisde in 1994 naar een gloednieuw onderkomen met 37 hectare grond.

Welstandsprijs
Westert schakelde voor het woonhuis en de bedrijfspanden architect P. Brink uit Ruinerwold in: ‘Ik wilde iets moois neerzetten’, zegt hij. Een van zijn wensen was dat de woning slaapkamers kreeg op de begane grond, ‘want ik ben geen fan van traplopen’.
Tot Westerts grote verbazing kreeg de nieu…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.