Zelden zijn boerderijen inspiratiebron voor nieuwe gebouwen. Friesland telt niettemin enkele interessante voorbeelden, waarbij de ontwerper rekening heeft gehouden met de traditie en het omringende landschap.

Hier en daar zie je een boerderijruïne op het Friese platteland. Misschien is het wel de eerlijkste uitdrukking van de ellendige positie waarin de boerderij in deze provincie verkeert. Slechts weinigen bekommeren zich om dit belangrijke gebouwentype in de Friese architectuurgeschiedenis. Het gaat om twintig- tot dertigduizend boerderijen. Toch staan er nog geen vijfhonderd stuks op de rijksmonumentenlijst. Verontrustend weinig als je bedenkt dat bijna niets wordt gedaan tegen de sluipende teloorgang van de boerderij. Boerderijen zijn bovendien zelden inspiratiebron voor nieuwe gebouwen. Maar gelukkig zijn er verlichte geesten die de boerderij in het landschap zo’n respectabele verschijning vinden dat zij voor een nieuwe boerderij kiezen als ze een nieuw bedrijf of een nieuwe woning will…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden