Op twee plekken in de provincie Groningen staan sinds vorig jaar onder architectuur gebouwde agrarische schuren, ontworpen door Jan Giezen van het Groningse bureau Artès. Een boer uit Pieterburen en een boer uit Godlinze zijn de eigenaren. Zij namen deel aan het project 'Agrarisch landschappelijk bouwen op het Hogeland' van de vereniging Wierde en Dijk, een organisatie van boeren en burgers uit Noord-Groningen die streeft naar meer harmonie tussen landbouw en landschap.

Voor het plan om mooiere agrarische schuren te laten ontwikkelen, kreeg Wierde en Dijk subsidie van de provincie, Leader en het projectbureau Belvedere. Jan Giezen werd ingeschakeld om voor vijf geïnteresseerde boeren een schuur te tekenen die past bij de omgeving en bij de traditionele bedrijfspanden. Een schuur dus die afwijkt van de standaard stalen dozen uit de catalogus van hallenbouwers. Want steeds meer mensen, zegt Giezen, storen zich aan deze objecten met goothoogten tot wel vijf meter, een flauwe dakhelling en felle kleuren als geel, rood, blauw en wit. Ook veel boeren zijn om esthetische redenen niet gelukkig met het reguliere aanbod, weet de architect.

Fatsoenlijke kleur
In nauw overleg met de betrokken boeren sneed hij elk ontwerp toe op het gebruiksdoel en de ruimtelijke…