Een klein huisje staat een beetje verscholen in de schaduw van de boerderij en de hoge bomen. Bijna onopgemerkt gaat men eraan voorbij. Toch is het een symbool van het oude boerenerf, daterend uit een tijd dat de boerderij nog min of meer zelfvoorzienend was.

Een klein huisje staat een beetje verscholen in de schaduw van de boerderij en de hoge bomen. Bijna onopgemerkt gaat men eraan voorbij. Toch is het een symbool van het oude boerenerf, daterend uit een tijd dat de boerderij nog min of meer zelfvoorzienend was. Want in dat kleine gebouwtje werd brood gebakken, de was opgekookt, varkensvoer gemaakt, een deel van de huisslachting gedaan, geweckt en ’s zomers werd er zelfs in gewoond. Een klein maar onmisbaar onderdeel in het leven op de boerderij in vroeger tijden. Niet alleen nuttig, maar ook aangenaam. In de avonduren troffen jongelui elkaar in het nog warme stookhok. Er werd in gevreeën, jenever gestookt, geboomd, tabak gedroogd. Als stookhokken zouden kunnen verhalen!

Schoorsteen
Dat stenen gebouwtje, altijd met dakpannen bedekt, kenn…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden