Theo Claassen en Paul van der Vegt houden zich allebei bezig met de kwaliteit van water in Friesland. Claassen is ecoloog in dienst van Wetterskip Fryslân. Van der Vegt is beleidsmedewerker van de Friese Milieu Federatie. Een gesprek over manieren om de waterkwaliteit te beoordelen en verder te verbeteren.

Het was eind jaren zestig dat de bakker van het dorpje Wierden onderwerp werd van veel besmuikt gegniffel. Hij was in een dronken bui het riviertje de Regge ingereden. Dat de man beschonken was geweest, kon nog. Daar tilde men in die tijd niet zo zwaar aan. Maar in de Regge! Dat riviertje was zoals menige rivier in die tijd een open riool, waarvan de stank je al van grote afstand tegemoet kwam! Op straat en in de kroeg werd erover gespeculeerd hoe erg de beste man moest hebben gestonken na het ongeluk.
Tegenwoordig stroomt hetzelfde riviertje idyllisch door het land, de stank is verdwenen en ervoor in de plaats is het kroos gekomen dat de oppervlakte romantisch groen kleurt. De verandering die de Regge in dertig jaar heeft doorgemaakt lijkt typerend voor veel Nederlands oppervlaktewater…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden