Technisch en financieel was het een misrekening, maar een kunstwerk is het. Het Oranjekanaal bedoel ik, het mooiste wat Drenthe te bieden heeft.

Technisch en financieel was het een misrekening, maar een kunstwerk is het. Het Oranjekanaal bedoel ik, het mooiste wat Drenthe te bieden heeft.
Ik had het al eens, lang geleden, bereden van west naar oost. Een openbaring, vond ik. Je begint weliswaar in de vrije ruimte van Smilde bij de Drentsche Hoofdvaart, maar al gauw verdwaalde ik in de voormalige aardappelzetmeelfabriek bij Oranje. ‘Speelstad Oranje’ heet die nu en er wordt tot op de Veluwe reclame voor gemaakt langs de snelwegen. Het ontmantelde fabriekscomplex is omgebouwd tot een gigaspeeltuin, waar je zonder ooit eerder gemerkt te hebben dat je er last van had, toch blijkt te lijden aan claustrofobie.
Het is het handelsmerk – en kennelijk het succes – van ondernemer Henny van der Most uit Slagharen. Van De Bonte Wever daar hee…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden